Kamera sistemleri hk.
"Video Drive" lenste kameradan iris motorunu kontrol ederek görüntü sinyalini dönüştüren yükseltici vardır.
"Direct Drive" lenste yalnızca iris motor vardır.Bundan dolayı, bu tip lensler daha ucuzdur ve görüntü kalitesi oto iris kameranın çıkışına bağlıdır.
"Manual Iris" lens, iris ayarı yapılabilen lenstir. Genelde ışık kondisyonunun düzenli olduğu iç ortam uygulamalarında kullanılır.
En iyi görüntü parlaklığını elde etmek için F numarasından ayar yapabilirsiniz. Bu iç ortamlar için en iyi çözümdür, fakat renk yuvarlanması sorunu olmaması için AES fonksiyonunu kapatmanız gereklidir.
"Auto Iris" lens, odaksal uzunluk ve iris ayarını otomatik olarak yapan lenslerdir. Işığın geçmesine otomatik olarak izin verdiğinden beri genelde dış ortam uygulamalar için kullanılır. En iyi görüntü parlaklığı ayarı için, lensteki (bu V.D. tip için geçerlidir) "LEVEL" koluyla veya kameranın arkasından
(bu D.D. tiplerde geçerlidir) ayar yapmalısınız. Sonra, lens ışık kondisyonu değiştiğinde önceden belirlenen görüntü parlaklığını taban alarak iris ayarını yapar.
Tipik olarak, bir nesne çeşitli ışık şartlarında değişik renkler açığa çıkartabilir. Örneğin, beyaz kağıt sarı ışığa tutulursa sarı olur. Fakat ATW devreye alınırsa, beyaz kağıt lenste değişik ışık kondisyonlarında bile beyaz olur. Kameranız özel bir beyaz ışıkta renk değişikliği ayarını otomatik olarak ayarlayacaktır.
Otomatik kazanç kontrolu (AGC) ışık şartlarına göre CCD ana elementlerinin hassasiyetini ayarlar. Işık şartları karanlıksa, hassasiyet artar ve daha parlak görüntü elde edersiniz. Işık şartları çok parlaksa, hassasiyet düşer ve daha karanlık görüntü alırsınız. Işık şartları normalse, hassasiyet normaldir. "AGC" opsiyonunun anlamı hassasiyetin normal olmasıdır; "MAX" opsiyonunun anlamı AGC hassasiyeti maksimumda demektir. Fakat hassasiyet artarsa, sinyal gürültüsüde artar.
NAT (Network Address Translation) network adres tercümesi demektir. RFC-1631’de önerilir ve açıklanır ve public IP adres tükenmesi problemini çözer. Bugünlerde, birçok Router bu NAT fonksiyonu destekler. NAT kutusu lokal IP adresi global adresine veya tersi olarak "translate" eder. Diğer bir deyişle, bir public IP adresi (veya diğer IP network) kullanarak internete çok bilgisayarla bağlanma metodur.
RFC1918’den:Özel İnternetler için Adres Tahsisi
IP kullanan girişimlerdeki hostları üç kategoriye ayırabiliriz:
Kategori 1: Başka girişimlerde veya geniş internetlerde hostlara giriş gerektirmeyen hostlardır; bu kategorilerdeki hostlar bir girişimdeki birden fazla anlam içermeyen IP adresleri kulanılabilir, fakat girişimler arasında birden fazla anlam içerebilir.
Kategori 2: Dış servislerin(örn E-mail, FTP, net haberleri, uzaktan bağlanma) kısıtlı ayarlarına giriş gerektiren hostlardır, gatewaylerle arabuluculukla yapılabilir (örn., başvuru katmanı gatewayleri). Bu kategorideki birçok host kısıtlamasız harici girişleri (IP bağlanabilirliği ile ede edilir) özel güvenlik sebebiyle gerekli değildir veya istenmez. Bu kategorideki hostlar gibi hostlar girişimdeki birden çok amnlamı olmayan IP adreslerini kullanır, fakat belkide girişimler arasından birden çok anlamlıdır..
Kategori 3: Girişim(IP bağlanabilirliği ile ede edilir) dışında network katmanı girişi isteyen hostlardır; son kategorideki hostlar global olarak birden çok anlam taşımayan IP adresleri ister.
Bir ve ikinci kategorilerdeki hostları "private" olarak adlandırabiliriz. 3. kategorideki hostları "public" olarak adlandırabiliriz.
RFC1918’den:Özel İnternetler için Adres Tahsisi
Internete Yönlendirilen Numaralar Yetkisi (IANA) özel internetler için aşağıdaki 3 bloğu rezerve eder.
|
Adı
|
IP adres sırası
|
IP’lerin Numaraları
|
En Büyük CIDR bloğu
|
|
24-bit block
|
10.0.0.0 - 10.255.255.255
|
16,777,215
|
10.0.0.0/8
|
|
20-bit block
|
172.16.0.0 - 172.31.255.255
|
1,048,576
|
172.16.0.0/12
|
|
16-bit block
|
192.168.0.0 - 192.168.255.255
|
65,535
|
192.168.0.0/16
|
Örnek olarak Windows 2000 veya XP O/S’yi alalım.
"Start" >> "Execute" >> boş kolonda "cmd" yazalım >> "Enter" tuşuna basalım >> "ipconfig" yazalım ve ‘’Enter" tuşuna basalım >> çıkan ekranda IP adres, subnet maskesi ve fabrikasyon gateway görebilirsiniz.
Genişbant router daha iyi çözüm olacaktır. Böylece birçok bilgisayarı ve kamerayı bir IP adresinden kablo/dsl sağlayıcı sayesinde paylaşırsınız.
CCTV Nedir?
CCTV kelimesi İngilizce “Closed Circuit Television”, yani kapalı devre televizyon manasına gelmektedir. Görüntülü güvenlik sistemleri, CCTV sistemleri olarak adlandırılmaktadır. Kapalı devre denmesinin nedeni, görüntülerin sistem içerisinde kalması, herhangi bir yere görüntü nakli yapılmamasından dolayıdır.
Sürekli gelişen CCTV sistemleri eskiye nazaran daha ucuz oldukları için kullanımı oldukça yaygınlaştı. Artık her yerde bizi izleyen, hareketlerimizi kaydeden kameralar var desek yalan olmaz :) İstanbul’da, şehir içinde 400′e yakın kamera var, İşyerlerinin dışarıya koydukları kameraları da düşünürsek sayı kaç bin olur siz hesap edin. :)
Lafı fazla uzatmadan CCTV güvenlik sistemlerinde genel olarak hangi ekipmanlar kullanılır bir göz atalım.
1- Kameralar
2- Lensler
3- Monitörler
4- Kayıt Cihazları
5- Pan-Tilt Üniteleri
6- Quadlar
7- Switcherlar
8- PC kartları
Fazla ayrıntıya girmeyerek, bu cihazların ne işe yaradıklarından da kısaca bahsedelim.
Kameralar: CCTV sistemlerinin en temel bileşenleridir. Her çeşiy ebat ve özellikte kamera üretilmektedir. Temelde iki tür kamera çeşidi vardır, Analog kameralar ve Dijital kameralar. Her iki kamera tipinin de kablolu ve kablosuz versiyonları mevcuttur. Kamera’larda teknik özellikleri belirleyen iki ana bileşen, görüntü sensörü ve kullanılan DSP Chip’tir. Görüntü sensörü olarak CCD veya CMOS Sensör kullanılır. CCD Sensörler CMOS’lara göre daha kaliteli görüntü verir, fiyatı daha pahalıdır, üretimi zordur. CMOS sensör’lerin ise görüntü kalitesi daha düşük, fiyatı uygun ve üretimi de kolaydır.
Lensler: Kameralara takılan, görüntü ışınları toplayıp sensörün üzerine düşürmeye yarayan optik malzemedir. Lenslerin bir çok çeşidi vardır. Temel birkaç tanesini sayalım, fixed lens, Vari-Focal lens, ve auto iris lens. Kameranın görüş açısını belirlerler.
Monitörler: Sistemdeki canlı veya kayıt görüntülerini izlemek için kullanılırlar. Genelde kayıt cihazına, switcher’a yada Quad cihazına bağlanırlar. Sistemde kullanılması zorunlu değildir. Nitekim PC tabanlı sistemlerde analog monitor kullanılmaz. Analog monitör yerine normal bir televizyon da bağlanabilir.
Kayıt Cihazları: Eskiden VHS kasetlere kayıt yapan multiplexer denilen cihazlar vardı. Gününüzde artık kullanılmadığı için anlatmayacağız. Artık Stand-alone DVR olarak adlandırılan dijital kayıt cihazları kulanılıyor. Bu cihazlara HDD, CD-RW, DVD, USB Bellek takılabildiği gibi bir çoğunun network desteği ve uzaktan kumanda seçeneği mevcut. Standalone DVR’ların teknik özelliklerini belirleyen parametreler şunlar; Kamera giriş sayısı, Video çıkış sayısı, Ses dinletme / kaydedebilme özelliği, Network özelliği, VGA monitör bağlantısı, izleme ve kayıt hızları (FPS). Sıkıştırma tekniği, bağlanabilen HDD ve diğer yedekleme cihazlarının sayısı vs.
Quadlar: Girişlerine bağlanan 4 adet kamera görüntüsünü , tek ekranda 4 adet kamera görüntüsü olacak şekilde birleştirip çıkışına aktaran cihazlara quad denir. Renkli, S/B ve sesli versiyonları mevcuttur. Çıkışı bir monitöre bağlanarak 4 kamera tek ekrandan izlenebilir
Pan-Tilt Üniteleri: Üzerine kamera monte edilen bu motorlu ünite sağa sola (pan) ve yukarı aşağı dönebilme kabiliyetini sahiptir, kontrolü uzaktan kablo bağlantısı ve kontrol cihazıyla yapılır. Kamerayı istediğiniz noktaya döndürmeye yarar.
Switcherlar: Bu cihazların belirli sayıda kamera girişleri ve 1 yada 2 adet çıkışları vardır, istenilen sırayla veya otomatik olarak giriş görüntülerini çıkışa aktarır. Görüntülerin ekranda kalma süresi ayarlanabileceği gibi, sadece tek bir kamera sabit olarak izlenebilir de. Sadece izleme yapılan sistemlerde kullanıma uygundur.
PC Kartları: PC DVR kart olarak adlandırılan bu kartlar, görüntüleri bilgisayardan izleyebilme ve bilgisayara kaydedebilme imkanı sunarlar. Beraberlerinde izleme yazılımlarıyla birlikte gelirler. Değişik izleme hızlarında ve sıkıştırma formatlarında kart versiyonları mevcuttur

Kamera sistemleri hk.